KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2017 Gezici Kütüphane Araçları Teslim Töreni

5 Gezici Kütüphane Otobüsü Hizmete Alındı

Gezici Teslim Töreni 2017.JPG

İlgili basın metni ve törenden görüntüler için tıklayabilirsiniz.

“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu'nun her köşesine ulaşan gezici kütüphanelerinin nitelik ve niceliklerini yükseltiyor! 40 gezici kütüphane aracına, 5 yeni araç daha ekleniyor”

Ülke genelinde 1.165 noktaya kütüphane hizmeti götüren Bakanlığın hedefi; ulaştığı merkez ve kişi sayısını daha da artırmak. Yeni alınan araçlar Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay, Yozgat’ta vatandaşların kullanımına sunulacak.

Bakanlığımız, toplumda okuma alışkanlığını geliştirmek ve yaşam boyu eğitime katkıda bulunmak için gezici araçların nitelik ve nicelik olarak yükseltti.

Bireyler için aldıkları eğitim kadar yaşam boyu öğrenen bireyler olmaları da önemlidir. Refah, insani gelişmişlik, düşünce özgürlüğü bir toplum için son derece önemli değerlerdir. Bu değerlerin kazanılmasının ön koşulu bilgili vatandaş olmaktır. Bugün, bu amaçla birçok yerleşik kütüphanemiz vatandaşlarımıza hizmet etmektedir. Yerleşik kütüphanelerimizin bulunduğu yerlerden uzakta yaşayan vatandaşlarımıza ise gezici kütüphane araçlarımızla hizmet götürmekteyiz.

Gezici kütüphaneler, hasta, engelli veya eve bağımlılar olarak adlandırılabilecek toplumdaki özel grupların; nüfus açısından dağınık bölgelerde yaşayanların veya benzer nedenlerden dolayı yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlarımızın bilgi gereksinimlerini karşılamak ve vatandaşlarımıza bilgiye erişimde fırsat eşitliği sağlamak adına, modern kütüphanecilik ilkelerine göre kurgulanmış taşıtlar aracılığıyla hizmet götüren kütüphanelerdir.

Gezici kütüphaneler “İnsan kütüphaneye gidemiyorsa, kütüphane insanın ayağına gelir” ilkesiyle, kentteki bir yurttaş ile köydeki yurttaşın aynı olanaklardan yararlanmasını sağlar. Böylece bölgedeki bütün yurttaşlar, büyük bir halk kütüphanesinde bulunan her çeşit bilgi kaynağına, herhangi bir yerde ulaşma dolayısıyla bilgilenme olanağına sahip olurlar.

Özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hemen hemen dünyanın her tarafında verilmeye başlanan gezici kütüphane hizmeti, günümüze değin çeşitli taşıtlarla verilmiştir. Örneğin dünya genelinde kara taşıtları ile yapılan gezici kütüphane hizmetleri, İsveç’te gemiyle, Fransa’da trenlerle, Norveç’te hem deniz hem karayolu taşıtlarıyla verilmektedir.

Ülkemizde ilk defa 1963 yılında gezici kütüphane hizmetleri için taşıt almak üzere bütçe tahsis edilmiş ve sonraki yıllarda minibüs ve otobüs gibi çeşitli araçlarla gezici kütüphane hizmetleri götürülmeye başlanmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde gezici kütüphane hizmeti veren toplam 40 araç bulunmaktadır. 2016 yılsonu itibariyle, 62.099 kayıtlı üyesi bulunan, 1.165 noktaya hizmet götüren, 142.658 adet koleksiyona sahip olan gezici kütüphanelerden 2016 yılında toplam 308.167 kişi yararlanmıştır.

Bakanlığımızca uzun yıllar hizmet veren bu araçların yenilenmesi, gezici kütüphane hizmetlerinin çağdaş düzeye ulaştırılması için çalışmalar devam etmektedir. Bu doğrultuda;

- 2011 yılında 5 adet gezici kütüphane alınarak Antalya, Diyarbakır, İzmir, Kayseri ve Ordu il halk kütüphanelerine,

- 2013 yılında 5 gezici kütüphane aracı daha alınarak Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, Sinop ve Uşak İl Halk kütüphanelerine tahsis edilmiştir.

- 2014 ve 2015 Yılı Bütçesinde yer alan 15 adet gezici kütüphane aracı alımı Aydın, Bursa, Burdur, Çorum, Elazığ, Iğdır, Isparta, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Nevşehir, Tekirdağ ve Trabzon İl Halk Kütüphanelerine tahsis edilmiştir.

- 2016 Yılı Bütçesinde yer alan 5 adet gezici kütüphane araç alımı Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat İl Halk Kütüphanelerine tahsis ediliyor.

Vatandaşlarımızın gezici kütüphaneler aracılığıyla sadece basılı bilgi kaynaklarına değil, elektronik ortamda sunulan bilgilere de erişebilmeleri, aynı zamanda e-devlet uygulamalarını kullanabilmeleri amaçlanmıştır.

Gezici kütüphane araçları, 13 Temmuz 2017 Perşembe günü, saat 11.00’de Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bahçesinde (Anafartalar Mahallesi, Cumhuriyet Bulvarı No:4 –Eski Sayıştay Binası, Ulus - Ankara) gerçekleştirilecek törenle, Sayın Bakanımız Nabi AVCI tarafından tahsis edildikleri İl Halk Kütüphanelerine teslim edileceklerdir.

Gezici kütüphaneler bugün olduğu gibi gelecekte de halk kütüphanelerinin kuruluş felsefesi doğrultusunda, toplumun gelişmesine yardımcı olarak toplumsal kalkınmaya katkı sunacak en önemli araçlar olmaya devam edeceklerdir.

Temmuz 2017 itibariyle 40 gezici kütüphane bulunmaktadır. 2016 yılı bütçesi ile 5 araç daha alınmış olup, Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat İl Halk Kütüphanelerine tahsis edilerek araç sayımız 45 olacaktır. 2017 yılı bütçesinde ise 10 araç alımı yer almakta olup alım işlemleri devam etmektedir. Önümüzdeki 3 yıl (her yıl 10 adet) içinde her ilde en az 1 gezici kütüphane verilmesi planlanmaktadır.

Gezici kütüphane programı, ziyaret edilen duraklar ve saatler için, gezici kütüphanenin bağlı bulunduğu il halk kütüphanesi internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.

2016 model gezici kütüphane aracı özellikleri:
Marka: TEMSA
Model: MD 9LE
Araç sınıfı: N3
Cins: Özel Amaçlı (SG Diğer Özel Amaçlı Araçlar)
Net Ağırlık: 9.410 kg
Azami yüklü ağırlık: 14.440 kg
Motor hacmi, gücü: 6.700 cc, 182 kw
Yakıt: Dizel
Maliyet: 518,5 bin TL (araç başı, 2016 yılı fiyatlarıyla)
İç donanım:  her kesime uygun güncel koleksiyonlar, eğitici ve öğretici amaçlı kullanılmak üzere LCD televizyon, DVD oynatıcı, internet bağlantısı bulunan dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar, okurlar için tasarlanmış oturma grubu, satranç masası ve gezici kütüphane çalışanları için gerekli her türlü araç gereç (mini buzdolabı, su ısıtıcı)

Gezici Kütüphane İstatistikleri:


20152016
Gezici Kütüphane Sayısı3142
Hizmet Götürülen Yer Sayısı4651.165
Kitap Sayısı105.118142.658
Kullanıcı Sayısı209.592308.167
Kayıtlı Üye Sayısı39.09762.099
Ödünç Verilen Materyal Sayısı256.910277.461


Bu sayfada yer alan içerik ve resimler ile ilgili soru ve sorunlar için buradan irtibata geçebilirsiniz.


Gezici kütüphane yazıları