KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2018 Gezici Kütüphane Araçları Teslimi

İlgili haber için tıklayabilirsiniz

Bakanlığımızca çeşitli nedenlerle yerleşik kütüphane hizmetinden yararlanamayan vatandaşlarımıza gezici kütüphane araçlarıyla kütüphane hizmeti götürülmektedir.

Gezici kütüphaneler toplumdaki okuma alışkanlığını geliştirmeyi, vatandaşların hem örgün eğitim hem de yaşam boyu eğitim çabalarına katkıda bulunmayı, hasta, engelli veya eve bağımlılar olarak adlandırılabilecek toplumdaki hassas gruplara hizmet götürmeyi, hapishane, hastane, huzur evleri ve yetiştirme yurtları gibi kurumlara bilgi hizmetleri konusunda profesyonel tavsiyelerde bulunmayı, okul kütüphanelerinin ve küçük ölçekli araştırma merkezlerinin hizmet kalitelerini yükseltmeyi ve kütüphanelerin toplum nezdindeki tanınırlığını yükseltmeyi amaçlamaktadır.

Ülkemizde ilk defa 1963 yılında gezici kütüphane hizmetleri için motorlu taşıt almak üzere bütçe tahsis edilmiş ve sonraki yıllarda minibüs ve otobüs gibi çeşitli araçlarla gezici kütüphane hizmetleri götürülmeye başlanmıştır. Bakanlığımızca uzun yıllar vatandaşlarımıza hizmet verecek gezici kütüphanelerin çağdaş düzeye ulaştırılması için çalışmalar devam etmektedir.

Bakanlığımız bünyesinde gezici kütüphane hizmeti veren araç sayımız, 28.03.2018 tarihinde düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve KYGM Genel Müdürü Hamdi Turşucu ile ilgililerin katıldığı tören ile Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Bingöl, Çanakkale, Kastamonu, Kırıkkale, Mersin ve Yalova İl Halk Kütüphanelerine teslim edilen araçlarla birlikte toplam 54’e ulaşmıştır.

Ayrıca, III. Milli Kültür Şurası Eylem Planı doğrultusunda 5 yıl içinde, ülke genelinde 81 İl’in tamamına, gezici kütüphane aracı kazandırmaya yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda, 2018 Yılı Bütçesi ile de 10 adet yeni gezici kütüphane aracı alınmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.

2017 yılsonu itibariyle; 88.691 kayıtlı üyesi bulunan, 1.375 noktaya hizmet götüren ve 158.690 adet koleksiyona sahip olan gezici kütüphanelerden 2017 yılında toplam 383.634 kişi yararlanmıştır.

Söz konusu bu araçlarda her kesime uygun yaklaşık 2.300 adet güncel koleksiyon, eğitici ve öğretici amaçlı kullanılmak üzere LCD televizyon, DVD oynatıcı, internet bağlantısı bulunan dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar, okurlar için tasarlanmış oturma grubu, gezici kütüphane çalışanları için gerekli her türlü araç gereç (mini buzdolabı, su ısıtıcı) bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın gezici kütüphaneler aracılığıyla sadece basılı bilgi kaynaklarına değil, elektronik ortamda sunulan bilgilere de erişebilmeleri, aynı zamanda e-devlet uygulamalarını kullanabilmeleri amaçlanmıştır.


1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.png

241790,gk-29jpeg.png.jpg

9.JPG


10.jpg




Gezici kütüphane yazıları