Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, her ile bir çocuk kütüphanesi hedefinin ötesinde, 2019 yılından bu yana halk kütüphaneleri hizmetlerini "Bebek ve Çocuk Kütüphaneleri" ile yeni bir boyuta taşımıştır. Peki, bebek ve çocuk kütüphaneleri nedir, halk kütüphanelerindeki çocuk bölümlerinden ne farkı vardır? Bebek ve çocuk kütüphaneleri hedef kitlesi bebekler ve küçük çocuklar (3 yaş altı); okul öncesi dönemde olan çocuklar ile onlara eşlik eden ebeveynler ve diğer aile fertleridir (ve mekanın imkan verdiği ölçüde, özel gereksinimi olan bireylerdir). Bebek ve Çocuk kütüphanelerinin temel amacı okuma kültürü ve alışkanlığının erken çocukluk döneminde kazandırılmasıdır zira yapılan araştırmalar, konuşmanın, şarkı söylemenin, bebeklere ve çocuklara kitap okumanın, onların konuşma ve dil becerilerine oldukça olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. |
Bebek ve çocuk kütüphanelerinde neler var? Bebek ve çocuk kütüphaneleri tamamı ücretsiz olmak üzere, bebeklerin görsel okuma dönemlerinde faydalanacakları oyuncaklar, dokunmatik kitap ve kitap dışı materyaller, bebeklerin güvenli ve temiz bir ortamda akranları ile emekler veya oynarken, ebeveynlerinin onların yanı başında hoşça vakit geçirip sosyalleşebilecekleri davetkar bir ortam sunmaktadır. Kütüphane bünyesinde etkileşimli okuma için masal köşesi, oyun alanları, çok amaçlı etkinlik alanı, bebek bakım odaları, WC, bebek arabaları için alan gibi pek çok detay düşünülmüştür.
Bebek ve çocuk kütüphanelerinde çocuk gelişimini destekleyici tekerleme, ninni ve şarkılı interaktif drama destekli masal hikaye saati, parmak oyunları, kuklalar ve el sanatları vs. gibi eğlenceli ve ücretsiz etkinlikler de düzenlenmektedir. Farklı yaş gruplarına hitap eden ve kütüphaneci, çocuk gelişim uzmanlarımız veya gönüllülerce düzenlenen söz konusu faaliyetler, çocukların fiziksel, bilişsel ve kavramsal gelişmelerine katkı sağlarken bilgi düzeylerini de artırmaktadır. Bebek kütüphaneleri; bebeklerin kitapla tanışmalarını ve ilerleyen yaşlarında ve hatta ömür boyu aktif birer kitap dostu-kütüphane kullanıcısı olmalarını katkı sağlamaktadır. Bebeklik döneminden başlayan yaşam boyu öğrenme sürecinde, çocuk kütüphaneleri okuma-öğrenme ilişkisinin kurulmasına aracılık eder. Bebeklik ve erken çocukluk dönemini hedef alan kütüphanelerin diğer bir amacı, bebek-ebeveyn ilişkisini güçlendirmek ve çekirdekten yetişen bir kütüphane bilincini de oluşturmaktır. KYGM Bebek ve Çocuk Kütüphaneleri Nerelerde Var?
Ülkemizde kütüphane bünyesinde okul öncesi veya bebek bölümü açılması veya müstakil binada Bebek ve Çocuk Kütüphaneleri hizmetinin yaygınlaştırılması için çalışmalar olanaklar ve işbirlikleri çerçevesinde devam etmekte olup aşağıda kendine ait binası olan Bebek ve Çocuk Kütüphaneleri listelenmiştir. Bölgenizdeki halk kütüphanenizde bebek bölümü durumunu öğrenmek için kütüphane konumları veya listesine müracaat edebilirsiniz. - Ankara-Akyurt-Akyurt Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (Yıldırım Mah. Kibar Cad. No:14/3)
- Ankara-Altındağ-Altındağ Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (Karapürçek Mah. 421. cad. no:1)
- Ankara-Mamak-Yeşilbayır Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (Yeşilbayır mah. 1798 sokak No:5/b (Aile yaşam merkezi ve park içi))
- Ankara-Sincan-Sincan Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (Atatürk Mah. Korkmaz Sok.)
- Balıkesir-Dursunbey-Dursunbey Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (Cebeci Mah. Kökten Sok.)
- Bitlis-Merkez-Bitlis Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (Atatürk Mah. Feyzullah Ensari Caddesi No:)
- Erzincan-Merkez-Erzincan Fatma Sertbaş Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (Atatürk Mah. 353. Sok. No: 2)
- Tokat-Merkez-Tokat Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (Karşıyaka Mah. Orhangazi Cad. 3. Sok. No: 38 )
Bebek ve Çocuk Kütüphaneleri |