Bakanlığımız kitap fuarlarına katılımla elde edilecek kazanımların Türkiye’nin büyüklüğü ile doğru orantılı olması gerektiği bilincinden hareketle uluslar arası kitap fuarlarına katılımda 2004 yılından itibaren yeni bir yaklaşım ortaya koymaktadır.
2004-2006 periyodunda uluslar arası kültürel etkileşimde istenilen hedefe büyük oranda ulaşılmasını sağlayan en önemli etkenlerden birisi Bakanlığımızca yürütülen TEDA (Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatının Dışa Açılımı) Projesidir. Bakanlığımız 2005 yılında hayata geçirdiği TEDA Projesiyle Türkçe eserlerin yabancı dillere çevrilmesini destekleyerek, 1940’lı yıllarda Hasan Ali Yücel’in öncülük ettiği dünya edebiyatından Türkçe’ye çeviri hareketinin tersine bir çeviri hareketi başlatılmasını sağlamıştır.
Proje kapsamında 2007 yılı itibariyle dünyanın değişik ülkelerinde değişik dillerde 44 eser çevrilerek yayınlanmış ve Türk edebiyatının dünya okurlarıyla buluşması sağlanmıştır. Ülkemizin önemli edebiyatçılarından biri olan Orhan PAMUK’un Nobel Edebiyat Ödülünü kazanması ile proje büyük bir ivme kazanmıştır. Bakanlığımızın, ülkemizin yayıncılığını dışa açmadaki haklı çabası ülkemiz adına önemli bir başarıyı daha kazandırmamızı sağlamıştır. Dünyanın en büyük kitap fuarı olarak kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarı’na Türkiye 2008 yılında “Konuk Ülke” statüsüyle davet edilmiştir.
Söz konusu Londra Kitap Fuarı sadece kitap alanında değil medya sektörünün katılımı açısından da Avrupa’nın en önemli fuarlarından biridir. Her üç senede bir düzenlenen dünyanın yayımcılık sektörü alanındaki en önemli birleşimlerinden biri olan Londra Kitap Fuarı, bu sene 16-18 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır. Fuara dünya çapında yayınevleri, yayımcılar, ajanslar, yazarlar ve gazeteciler katılmaktadır. Bu sene hedef pazar ülke İspanya olacaktır. Açılışta ünlü yazar Enrique de Heriz hazır bulunacaktır.
Bakanlığımız da bu fuara; ülkemiz yayıncılığını Londra’da tanıtmak, ülkemiz yayıncılarını İngiliz yayıncılar ile buluşturmak, iki ülke yayıncıları arasında yeni oluşumlara imkan sağlamak, Türk Edebiyatını Dünyaya Açma (TEDA) Projesini tanıtarak Türkçe’den İngilizce’ye çeviri yapılmasını teşvik etmek amaçlarıyla katılacaktır. Ayrıca, Bakanlığımız Türk yayıncı ve telif ajanslarının görüşmeler yapmaları için bir Türkiye Ulusal Standı kiralamıştır. Türkiye’den ve yurt dışından kitap fuarına katılacak olan Türk katılımcılar görüşmelerini Türkiye Ulusal Standında yapacaklardır.
Standımızda TEDA kitapları ve Bakanlığımız prestij eserlerinden oluşan bir sergiye yer verilecektir. Sergilediğimiz bu yayınlar vasıtasıyla ülkemizin kültürel birikimini ve değerlerini birinci elden tanıtmak, ve iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin gelişimine katkıda bulunmak hedeflenmektedir.
Londra Kitap Fuarı, TEDA Projesi çerçevesinde Türk Edebiyatının seçkin eserlerinin dünya çapında tanıtımı açısından önem arz etmektedir.