KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Acısıyla Tatlısıyla Boza

Acısıyla tatlısıyla boza: Bir imparatorluk meşrubatının tarihi, coğrafyası, kimyası, edebiyatı

Editör: Ahmet Nezihi Turan; Fotoğraflar: Kürşat Birinci... [ ve başkl.]
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 2007,
Kültür Eserleri Dizisi; 256s. : rnk. res. 31cm
Fiyatı: 22 YTL.

 

Tadını Anadolu’ya gelmeden çok önceleri bildiğimiz içeceklerden biri olan boza ve bozacılık tarihinin en renkli ve hareketli dönemini Osmanlı’da yaşamıştır. Biçimi ve sunumu zaman içerisinde değişiklere uğrasa da yüzyıllar öncesinden süzülüp gelen damağımızdaki tadı ve sokak satıcılarıyla yankı bulan kulaklarımızdaki sesiyle boza, aynı zamanda içecek kültürümüzün mazisini de bize hatırlatmaktadır. Boza, yüzlerce yıllık geçmişi, üretimi, tüketimi ve ona bağlı olarak oluşan kültürel boyutlarıyla içecek olmaktan çok öte anlamlar taşımaktadır. Usta kalemler tarafından hazırlanan “Acısıyla ve Tatlısıyla Boza” adlı yayınımızda, geleneksel içeceğimiz olan boza her yönüyle ele alınmış, taşıdığı kültürel ve tarihî değer ortaya konulmaya çalışılmıştır.