Editörler: Arif BİLGİN/Özge SAMANCI
Sanat Eserleri Dizisi
392 s. 31 cm.
Fiyatı: 95 YTL
Orta Asya’da coğrafî şartların dayattığı imkânsızlık ve sınırlılıklarla şekillenen eski Türklerin mutfak kültürü, göçlerle birlikte çeşitlenmiş ve Anadolu’da zenginleşmiştir. Osmanlı döneminde Türk mutfağı zirve noktasına ulaşmıştır. Özellikle imparatorluk coğrafyasının genişlemesi sonucunda yaşanan kültürel etkileşimler ve coğrafî keşiflerle gelen domates, biber, patates gibi sebzeler mutfak kültürünün değişiminde önemli rol oynamıştır. 19. Ve 20. yüzyıllar ise Türk mutfağında geleneksel yapının dönüştüğü önemli bir dönemeçtir.
Tüm bu değişimleri ve aynı zamanda yemeğin sembolik anlamı, imaret mutfakları, şenlik sofraları, helva, bal, zeytinyağı ve çay gibi Türk mutfak kültürünün farklı yönlerini yansıtan, uzmanların kaleminden çıkmış makaleler, zengin görsel malzemeler eşliğinde bu kitapta bir araya getirildi. Öte yandan Mazruf Kebabı, Çeşidiyye, Susuz Köfte, Siyah Dane, Paça Yahnisi, Fındık Yaprağı Sarması, Mülebbes Dolma, Süzme Saray Aşuresi, Kapak Böreği, Rahatü'l-Hulkum, Gül Şerbeti gibi unutulmuş Osmanlı lezzetleri usta aşçıların elinden günümüze uyarlandı ve fotoğrafları çekildi. Bu kitap okuyucuyu şaşırtıcı, zengin ve çok leziz bir yolculuğa davet ediyor.