KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Nuri Pakdil Edebiyat Müze Kütüphanesi

Nuri Pakdil Ed.Müze-1.jpg
Dünyada çeşitli örnekleri bulunan edebiyat müze kütüphaneleri, kültür turizminin yaratılması ve yaşatılması açısından önemli işlevsellik taşıyan kurumlardır. Yazılı ve sözel kültür açısından son derece zengin bir geçmişe sahip olan ülkemizin kültür turizmine katkı sağlamak ve kültürün yerel bağlarını güçlendirmek amacıyla Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğümüzce, bir ilde doğmuş ya da o ilde uzun yıllar yaşamış, yöreyle bütünleşmiş şair ve yazarların kendileri ve eserleri hakkında oluşturulmuş koleksiyonlar ile 2011 yılından bu yan "Edebiyat Müze Kütüphaneleri" kurulması planlanmış ve bu kapsamda Adana'da Karacaoğlan, Ankara'da Mehmet Akif Ersoy, İstanbul'da Ahmet Hamdi Tanpınar, Diyarbakır'da Ahmet Arif, Erzurum'da Erzurumlu Emrah, Kütahya'da Evliya Çelebi ve Trabzon'da Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphaneleri hizmete açılmıştır.

Nuri Pakdil Edebiyat Müze Kütüphanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisli Mustafa Necati Evi'nde 2022 yılı başında hizmete açılmıştır. Yaklaşık 300 metrekare kapalı alanı bulunan bina 100 kişiye yakın bir oturma kapasitesine sahiptir. İki genel müdürlük tarafından ortak kullanılan binada Mustafa Necati Kültür evi hizmetleri Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce Hasan Rıza Sergi Salonu ve Tamburi Cemil Bey Konser Salonunda icra edilmeye devam etmektedir. Ankara'da merkezi bir konumunda, Kızılay'a yakın bir noktada yer alan Nuri Pakdil Edebiyat Müze Kütüphanesi'nde okuma salonları, toplantı salonu, ders çalışma alanları ve çok amaçlı salonlar bulunmaktadır. Nuri Pakdil'e ait bazı özel eşyaların da sergilendiği mekanda tüm hizmetler ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Nuri Pakdil Edebiyat Müze kütüphanesi, Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'ne bağlı olarak Fidanlık Mah. Mithatpaşa Caddesi No:35 adresinde hizmet vermekte olup, çalışma saatleri, etkinlikler ve iletişim bilgileri için buraya müracaat edebilirsiniz.
Kütüphane sanal turuna buradan erişebilirsiniz.

Mustafa Necati Evi Hakkında
Erken Cumhuriyet Döneminde 1920’lilerde yapıldığı düşünülen ve mimari bilinmeyen yapı dönemin bürokratlarından Sait Bektimur tarafından yaptırılmış olup, Irak Sefareti (Elçilik), dershane ve lokanta olarak da kullanılmıştır. 1991 yılında kamulaştırılmış olan yapı, kültür ve sanat faaliyetlerinde kullanılmak üzere 2008'den bu yana siyasetçi, avukat ve öğretmen Mustafa Necati Uğural'ın adını taşımaktadır. T.B.M.M. Mustafa Necati Kültür Evi 2018 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisli kültür varlığı olarak tescillidir.

Bina, kareye yakın formlu, büyük bir bölümü üç katlı (bodrum, zemin ve birinci katlar), kuzeydoğu ucunda ikinci katı bulunan, asimetrik bir plan düzenine sahip, masif görünüşlü bir yapıdır. Bina hakkında ek bilgiler için buraya bakabilirsiniz.

Nuri Pakdil Kimdir?
Kudüs Şairi olarak da bilinen Nuri Pakdil deneme, oyun, şiir, çeviri ve gezi kitapları türlerinde eserler vermiş, aynı zamanda yayıncı kimliğine sahip bir değerdir. 2019 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan yazar Nuri Pakdil,  2019 yılında vefat etmiş olup kabri Muhsin Yazıcıoğlu'nun da mezarının bulunduğu Altındağ Hamamönü Tacettin Camii ve Dergahı haziresindedir.

Nuri Pakdil Edebiyat Müze Kütüphanesi Tefriş Projesi Künyesi:
Ekap No: 2020/6711
Sözleşme Tutarı: 825.000 + KDV
Yüklenici: Pediko Eğitim Hizm. İnş. Mob. Tursan. Dış. T. Ltd. Şti.
Tapu Adresi: 1060 ada / 9 parsel

  • Nuri Pakdil Ed.Müze-2.jpg
  • Nuri Pakdil Ed.Müze-7.jpg
  • Nuri Pakdil Ed.Müze-3.jpg
  • Nuri Pakdil Ed.Müze-4.jpg
  • Nuri Pakdil Ed.Müze-5.jpg
  • Nuri Pakdil Ed.Müze-6.jpg

Mustafa Necati Kültür Evindeki Nuri Pakdil Edebiyat Müze Kütüphanesinden Görseller