Editörler; Talat S. Halman, Osman Horata,
Yakup Çelik, Ramazan Korkmaz, Nurettin Demir, Mehmet Kalpaklı,
M. Öcal Oğuz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları
Ankara 2006, Kültür Eserleri, 4 Cilt. Takım Fiyatı: 90 YTL.
Daha çok tek elden çıkmış ve belirli bir dönemle sınırlı, yüzyıllar ve şahıslar geçidi şeklindeki edebiyat tarihlerine alışkın olan Türk okuyucusu, bu eserde ilk sayfalardan itibaren farklı bir yaklaşımla karşılaşmaktadır. Türk edebiyatının tarihsel gelişimini, türler ve problemler çerçevesinde, ayrıntılardan uzak, analitik bir yaklaşımla ele alan bu çalışmanın; Türk edebiyatının geniş coğrafyasında gezintiye çıkacak kültürel hayatın farklı kesimleri için önemli bir yol haritası ortaya koyduğu düşüncesindeyiz. Popüler niteliği baskın olan bazı çalışmalarla, belirli dönemlerle sınırlı bazı önemli edebiyat tarihleri bir tarafa bırakılırsa; elimizdeki eser, Türk edebiyatının bütününü bilimsel bir yaklaşımla ele alan, “tamamlanmış” ilk çalışma olma niteliği taşımaktadır.
Edebiyat ve kültür hayatının tanınmış simalarından Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü başkanı Talât S. Halman’ın başkanlığında, Osman Horata (genel editör yardımcısı), Yakup Çelik, Mehmet Kalpaklı, Ramazan Korkmaz, Nurettin Demir ve M. Öcal Oğuz’dan oluşan editörler kurulu tarafından hazırlanan Türk Edebiyatı Tarihi, yurt içi ve yurt dışından Türkoloji dünyasının birçok önemli ismini bir araya getirmiştir. 88 yazarın, 127 farklı çalışmayla katıldığı 2644 sayfalık bu çalışmada her konunun o alandaki çalışmalarıyla tanınan yazarlara yazdırılması, eserde en son bilgi ve belgelerin değerlendirildiği, konuyu derinlemesine ele alan, analitik bir bakış açısının hâkim olmasını sağlamıştır.
Türk Edebiyatı Tarihi, gerek siyasi gerekse kültürel hayatta önemli dönüşümlerin yaşandığı tarihler dikkate alınarak, başlangıçtan İstanbul’un fethine, 1453’ten edebî anlamdaki Tanzimat’ın başlamasına, 1860’tan Cumhuriyet’in ilanına, 1923’ten XXI. yüzyıla olmak üzere dört cilde ayrılmıştır. Son dönemin, ana çizgileriyle de olsa 2000’li yıların başına kadar getirilmesi, okuyucunun yaşayan edebiyat hakkında fikir sahibi olabilmesi açısından yararlı olmuştur.