KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Kâtip Çelebi



Kâtip Çelebi

Editörler: Bekir KARLIĞA, Mustafa KAÇAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2009,

Anma ve Armağan Kitapları Dizisi, 1. bs.,

400 s., rnk., res., 28 cm. Fiyatı: 55 TL.

 

 

 

Kültür, sanat ve edebiyat dünyasında düşünceleriyle, eserleriyle çığır açan ve kültür dünyamıza katkıda bulunan isimleri geniş okuyucu kitleleriyle buluşturmaya yönelik bir yayın politikası izleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı,  2009 yılında Bekir Karlığa ve Mustafa Kaçar tarafından hazırlanan “Doğumunun 400. Yıl DönümündeKâtip Çelebi” adlı kitabı okuyucuyla buluşturmaktadır.

 

Osmanlı Devleti’nin bilim ve kültür alanında yetiştirdiği ve 17. yüzyıla damgasını vuran Kâtip Çelebi, Osmanlı kültür ve medeniyet tarihinin yanında dünya kültür ve medeniyet tarihine de önemli katkıları bulunan bir düşün adamımızdır. 1609-1657 yılları arasındaki kısa ömrüne tarihten felsefeye, coğrafyadan tıbba, musikiden astronomi ve matematiğe ve en çok da bibliyografyaya ait yirmiden fazla eser sığdırabilmiştir. O yaşadığı dönemde Osmanlı bilim ve düşünce hayatında yeni bir atılım başlatan kişi, âdeta bir aydınlanma önderidir.

 

Ömrünü bilime adayan Kâtip Çelebi, özellikle toplumun bilgilenmesinin önemine inanmış, siyasi ve iktisadi buhranların yaşandığı dönemde topluma ve yöneticilere tavsiye niteliğinde eserler kaleme almıştır.

 

2009 yılının,  UNESCO tarafından Kâtip Çelebi’yi Anma Yılı olarak ilan edilmesi vesilesiyle büyük düşünürün 400. doğum yıl dönümüne armağan olarak yayımlanan bu kitapta yurt içinden ve yurt dışından konunun uzmanı olan yirmi yedi bilim adamının makaleleri yer almaktadır. Kitabın asıl amacı Kâtip Çelebi’nin kişiliği etrafında dönemin entelektüel ve kültürel birikimini yansıtmaktır. Bu amaçla kitapta öncelikle çok yönlü ansiklopedik bir kişiliğe sahip olan bu değerli bilginin yetiştiği ortam ve yaşadığı dönemi tanıtmaya yönelik, ardından Kâtip Çelebi’nin eserleri ve başlıca ilgi alanlarıyla ilgili yazılar yer almaktadır. Kitapta, Kâtip Çelebi’nin hacim ve muhteva bakımından iki önemli eseri Keşfü’z-Zunûn ve Cihânnümâ dafarklı yönlerdenele alınmaya çalışılmıştır. Onun tarih, coğrafya, biyografi, bibliyografi, edebiyat, astronomi, ekonomi, sosyal yapı ve entelektüel hayatla ilgili yönlerini öne çıkaran yazı ve değerlendirmelere ve Kâtip Çelebi üzerine yazılan yazılara da yer verilmiştir. Bu makalelerden sonra bir “Kâtip Çelebi Bibliyografyası” okuyuculara sunulmuştur. Kâtip Çelebi adına hazırlanan bu eser, Türk bilim ve düşünce tarihinin önemli bir aydınına olduğu kadar Osmanlı ve dünya tarihine de ışık tutacaktır.