KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye's Intangible Cultural Heritage



TÜRKİYE’S INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE

Editör: M. Öcal OĞUZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 2010.
Handbook Series, 1. bs.
200 s., rnk., res., 19 cm. Fiyatı: 10 TL.

Sahip olduğumuz kültürel ve tarihî birikimi geçmişten günümüze ve zenginleştirerek geleceğe aktarmayı amaçlayan bir yayın politikası izleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı,  ilk baskısı 2008 yılında gerçekleştirilen ve editörlüğünü M. Öcal Oğuz’un yaptığı “Türkiye’s Intangible Cultural Heritage” adlı eseri 2010 yılında bu defa El Kitabı Dizisi’nden yeniden okuyucusuyla buluşturmuştur.

Bilindiği gibi Türkiye, insanlığın yerleşme ve hayvansal veya tarımsal üretim yapma tarihinin önemli bir bölümünün gerçekleştiği topraklar üzerindedir. Bu nedenle, insanlığın on bin yılını aşan bir yerleşme öyküsüne sahip Türkiye arkolojisi, 2-3 bin yıl önceye uzanan tarihsel yapılar ve sit alanları, son bin yıllık Türk-İslam eserleriyle yan yana Türkiye’nin “somut kültürel” zenginliklerini olarak varlıklarını sürdürüken bu zengin birikimi oluşturan, koruyan, yaşatan, yeniden üreten veya bunların yanlarına yenilerini katan coğrafyanın “somut olmayan” kültürel mirasının da korunmaya, araştırılmaya, gelecek kuşaklara aktarılmaya ve yeniden üretilmeye gereksinim duyulduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Bu kitap, UNESCO'nun 2003 yılında kabul ettiği Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin hedef ve ilkeleri göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Türk kültürünün sözlü anlatımları, gösteri sanatları, toplumsal uygulama, şölen ve festivalleri, doğa ve evrenle ilgili bilgiler ile el sanatları alanlarında oluşan ürünleri, kentleşme, teknolojik değişimler, eğitim alanındaki duyarsızlık gibi çok farklı etkenlerle ne denli hızlı bir şekilde gündelik hayatımızdan çıkmakta olduğuna yönelik farkındalık yaratmayı amaçlayan bir yaklaşımla bu kitapta yer almaktadır.

Somut olmayan kültürel mirasın yazılı ve görsel anlatımının özgün bir teknikle birleştirildiği bu çalışma, Türkiye'nin yaşayan veya kaybolma tehlikesi altında olan kültürel varlığının zenginliğini ve çeşitliliğini gözler önüne sererken her alanda ve anlamda yeni kültürel üretimlere de esin kaynağı olacağını umuyoruz.