OTTOMAN PAINTING
Editörler: Serpil BAĞCI / Filiz ÇAĞMAN / Günsel RENDA / Zeren TANINDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 2010.
Sanat Eserleri Dizisi, 2. bs.
336 s., rnk., res., 31 cm. Fiyatı: 60 TL.
Sahip olduğumuz kültürel ve tarihî birikimi geçmişten günümüze ve zenginleştirerek geleceğe aktarmayı amaçlayan bir yayın politikası izleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2006 yılında 1. baskısını gerçekleştirdiği ve editörlüğünü Serpil Bağcı, Filiz Çağman, Günsel Renda ve Zeren Tanındı’nın yaptığı “Osmanlı Resim Sanatı” adlı eseri, bu yıl Türkiye Bankalar Birliği ile birlikte “Ottoman Painting” adıyla İngilizce olarak ikinci defa okurlarıyla buluşturmaktadır.
Osmanlı resim sanatı, esas olarak İslam dünyasının görsel geleneğine bağlıdır. Öte yandan, bu gelenek Osmanlı beğenisine uyarlanmış, İmparatorluğun geniş coğrafyasının ve komşularının dünyayı resimlerle temsil etme biçimlerinden beslenerek Osmanlı sarayının kendine özgü çoğulculuğuyla koşut bir biçimde özgün bir resim dili yaratılmıştır. Ustadan çırağa aktarılanlarla belirgin bir süreklilik yansıtan Osmanlı resim sanatı, bir yandan da ürünlerin verildiği yüzyıllar boyunca yeni etkenlerle çeşitlenmiştir.
İçinde bulunduğu coğrafyanın tüm sanat dürtülerine açık yönüyle katıklı bir imparatorluk sanatı olan Osmanlı resim sanatı, bu eserde, ortaya çıktığı devirden İmparatorluğun son dönemlerine kadar özellikle Topkapı Sarayı kütüphanesinden derlenen zengin görsel malzeme eşliğinde sunulmaktadır. Osmanlı resim sanatının hayalleri, aşkları, korkuları ve maceralarından dönem dönem Osmanlı resim sanatına damgasını vuran ünlü nakkaşlarına, murakka ve tek yapraklı resim örneklerinden yeni eğilimlere kadar Osmanlı resim sanatının pek çok farklı çehresi bu zengin görsel malzemeye eşlik etmektedir.