ATTİLÂ İLHAN
Editör: Yakup ÇELİK
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 2010.
Anma ve Armağan Kitapları Dizisi, 2. bs.
Sert kapaklı küçük boy: 414 s., 21 cm. Fiyatı: 15 TL
Kültür, sanat ve edebiyat dünyasında düşünceleriyle, eserleriyle çığır açan ve kültür dünyamıza katkıda bulunan isimleri, geniş okuyucu kitleleriyle buluşturmaya dönük bir yayın politikası izleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilk baskısı 2006 yılında gerçekleştirilen ve editörlüğünü Yakup Çelik’in yaptığı “Attilâ İlhan” adlı kitabın 2. baskısını okuyucuyla buluşturmaktadır.
Türk edebiyatına, kültürüne eserleriyle katkıda bulunmuş değerli yazar, şair, tarihçi, siyasetçi ve bilim adamlarımızı anmak amacıyla, 2006 yılından itibaren “Anma ve Armağan Kitapları Dizisi”nde büyük boy ve karton kapak biçiminde prestij kitaplar yayımlayan Bakanlığımız, 2010 yılından itibaren farklı iki boyutta yayın hazırlamaya başlamıştır. Bu çerçevede daha önce 23,5 x 28,5 cm boyutlarında büyük boy olarak basılan “Attilâ İlhan” adlı kitap, bu yıl 13,5 x 21 cm boyutlarında renksiz küçük boy olarak yeniden yayımlanmıştır.
Türk edebiyatının son altmış yılında sürekli yazan, kendini yenileyen, araştıran ve kurgulayan, tartışmaların odağında yer alan Attilâİlhan, şiirleri, romanları, gazeteciliği sinemacılığı, senaryo yazarlığı ile Türk insanına, sanatçısına, düşünce adamına bir insanın neler yapabileceğini ve bir ömre neleri sığdırabileceğini göstermiştir.
11 Ekim 2005 tarihinde aramızdan ayrılan Attilâİlhan’ın anısına yayımlamış olduğumuz bu anma-armağan kitapta, onun eserlerini kapsamlı bir tarzda inceleyen, sorgulayan ve değerlendiren yazılar içermektedir. Kitabın ilk bölümü, Attilâİlhan’ın yakın çevresinin kaleme aldığı, onun kişisel özelliklerini anlatan hatıra mahiyetinde yazılardan oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise onun şiirleri ve Türk edebiyatındaki yeri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise romanları ve bunların bilimsel değerlendirilmeleri yer almaktadır. Ayrıca Attilâİlhan’ı bütün eserleriyle değerlendiren araştırmaların bulunduğu bu çalışmada, onun eleştirmenlik, hikâye yazarlığı ve dergicilik gibi yönleri de göz ardı edilmemiştir.
.